Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Συνάντηση της Oμοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Ν. Αχαΐας με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Γιώργου Παναγιωτόπουλου με θέμα τις Απουσίες των μαθητών »

Μετά την συνάντηση η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος  εξέδωσε την παρακάτω Ανακοίνωση




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Πάτρα 8 /11/ 2013
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ


«Συνάντηση εργασίας του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης κ.
Γιώργου Παναγιωτόπουλου με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Oμοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Ν. Αχαΐας»


Συνάντηση εργασίας είχε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013 ο Περιφερειακός Διευθυντής  Π/ θμιας και  Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Γιώργος  Παναγιωτόπουλος  με μέλη  του  Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Ν. Αχαΐας. Συγκεκριμένα τον κ. Παναγιωτόπουλο επισκέφτηκαν η κ.Παναγιωτοπούλου –Πανίτσα Δήμητρα, Πρόεδρος στον εν λόγω σύλλογο, η κ. Συριώτη –Κυπραίου Φωτεινή, Γραμματέας και ο κ. Κόκκινος Μιχάλης, Ταμίας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας τέθηκε, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα της κάλυψης απουσιών των μαθητών οι οποίοι, από την αρχή της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην πρόσβασή τους στις σχολικές τους μονάδες λόγω δυσλειτουργιών στις μεταφορές.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος προέβη σε αναλυτική ενημέρωση των μελών του συλλόγου για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕΔΕ) για την άμεση επίλυση του ζητήματος αυτού, που μόνο αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχει στη φοίτηση των μαθητών αυτών.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε:
 «Η απρόσκοπτη φοίτηση των μαθητών και των μαθητριών και των δύο βαθμίδων αποτελεί αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμά τους το οποίο αναγνωρίζεται ρητά από την ελληνική Πολιτεία. Ωστόσο το ιερό και μέγιστο αυτό δικαίωμα προϋποθέτει τη δυνατότητα της ακώλυτης πρόσβασής τους στη σχολική μονάδα στην οποία είναι εγγεγραμμένοι. Οι δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν φέτος στις μεταφορές των
μαθητών, οδήγησαν αφενός, στην καθημερινή, αδικαιολόγητη και επαχθή ταλαιπωρία τους, αφετέρου είχαν μία ακόμη επίπτωση η οποία αφορά τη “χρέωση” απουσιών για εκείνους που δεν κατάφεραν να υπερβούν τα εμπόδια στις μετακινήσεις.
Η ΠΔΕΔΕ, στο πλαίσιο του πρώτιστου καθήκοντος κάθε ευνομούμενης πολιτείας που είναι η διασφάλιση για όλους τους μαθητές της δυνατότητας επαρκούς φοίτησης, έχει εξαντλήσει κάθε
δυνατότητα για τη διευθέτηση των παραπάνω προβλημάτων, μέσα από συνεχείς υπομνήσεις προς κάθε κατεύθυνση και αρμόδιο φορέα.
Στη σημερινή μας συνάντηση με την Ομοσπονδία εκφράστηκε από κοινού η πεποίθηση ότι παρόμοια θέματα οφείλουν να μας απασχολούν όλους, από όποια θέση θεσμική ή μη, υπηρετούμε
την εκπαίδευση, καθώς και η διαβεβαίωση ότι θα συνενώσουμε τις δυνάμεις μας για την καλύτερη δυνατή επίλυσή τους».








5/11/2013 Στον αέρα μέχρι σήμερα η μεταφορά των μαθητών - Κινήσεις διάσπασης της Ομοσπονδίας


                     ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  5/11/2013


Η Ομοσπονδία   Ενώσεων Συλλόγων Ν. Αχαΐας με απόφαση του Δ.Σ που πραγματοποιήθηκε  στις  04/11/13 καλεί τους Αρμόδιους φορείς
ΚΡΑΤΟΣ –ΑΙΡΕΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ.ΕΛΛΑΔΟΣ  -  ΚΤΕΛ  Θέτοντας  τους  προ των ευθυνών τους σε ότι αφορά το φλέγον θέμα της μεταφοράς των μαθητών. Το  μέχρι τώρα πρόβλημα της ψήφισης της Τροπολογίας έχει πλέον εκλείψει από τις δικαιολογίες  .

Η αναμενόμενη τροπολογία ψηφίστηκε πρόσφατα και οι εμπλεκόμενοι φορείς  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  και ΚΤΕΛ καλούνται άμεσα να επιλύσουν το πρόβλημα .

 Η κυβέρνηση δεν πρέπει και δεν μπορεί  να μένει αμέτοχη στην ύπαρξη των  ανωτέρω  πρέπει να παρέμβει άμεσα  προκειμένου να ξεκινήσουν οι μεταφορές των μαθητών.

Πληροφορούμε τους γονείς ότι η Ομοσπονδία έχει προσπαθήσει και προσπαθεί τα μέγιστα προκειμένου να πιέσει για την εξεύρεση λύσης .

 Η προσπάθεια μας αυτή προσανατολίζεται και στην διαγραφή  των απουσιών όσων μαθητών απουσιάσαν λόγο της μη μεταφοράς τους  στα σχολειά .  

Ως ομοσπονδία δηλώνουμε ότι θα παρεμβαίνουμε  και θα διεκδικούμε  ενωμένοι  και  πάντα παρόντες   όσο τα παιδιά μας χρειάζονται ηθική και υλική υποστήριξη για την επίτευξη καλύτερων όρων παιδείας


     

        Σε απάντηση της ανακοίνωσης που φέρεται να εκδόθηκε από την ένωση Γονέων Δήμου Δυτικής Αχαΐας παραθέτουμε τα παρακάτω :

1. Το ποιος προσπαθεί να διχάσει τους γονείς και το γονεϊκο κίνημα είναι προφανές και προκύπτει αβίαστα από το περιεχόμενο και το ύφος της ανωτέρω ανακοίνωσης .

2.Σε ότι αφόρα το θέμα του δήθεν εκδημοκρατισμού της ομοσπονδίας, θυμίζουμε σε όσους το ξεχνούν ότι τι ΔΣ της ομοσπονδίας μας, εκλέχτηκε,  μετά από αρχαιρεσίες οι οποίες διεξήχθησαν τον Μάιο  του τρέχοντος έτους και συμμετείχαν και αντιπρόσωποι της Ένωσης του  Δήμου δυτικής Αχαΐας.

3.Αξιοσημείωτο δε είναι ότι στο ψηφοδέλτιο της πλειοψηφίας που χαρακτηρίζεται στην ανωτέρω ανακοίνωση ως  «συγκυβερνητική» συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ένωσης Δυτικής Αχαΐας και εξελέγει στο ΔΣ της Ομοσπονδίας .

4. Ας πει λοιπόν αν προκειμένου να ενταχτεί στο ψηφοδέλτιο μας με το οποίο τελικά και εκλέχτηκε , αν προηγουμένως του ζητήθηκε να δηλώσει σε ποιο κόμμα ανήκει η τι ψηφίζει  .

 Η απάντηση φυσικά είναι όχι .

Είναι προφανές ότι στόχος της διασπαστικής κίνησης του έκδοτη της ανακοίνωσης που φέρεται ότι εκπροσωπεί την Ένωση του Δήμου Δυτικής Αχαΐας είναι  η  αυτοπροβολή του και μόνο, και θα καταδικαστεί  στη συνείδηση των γονέων και των μαθητών. 
Ενημερώνουμε τους γονείς   ότι τα  όποια μικροπολιτικά - προσωπικά  παιχνίδια αναρρίχησης  δεν μας εκφράζουν  και ας μην παραβλέπουμε ότι σε μια κοινωνία που δεν προάγει τον εθελοντισμό υπάρχουν άνθρωποι   που αφιερώνουν αρκετό από τον λιγοστό  χρόνο τους  διεκδικώντας και παλεύοντας κάποιες φορές ακόμα και για τα αυτονόητα.
Για το Δ.Σ.

      

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Επιστολή προς τα Πολιτικά Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλείου-Βουλευτές -Ενώσεις Γονέων -Μ.Μ.Ε για το πρόβλημα της μεταφοράς 21/10/2013

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ                                                       ΠΑΤΡΑ 21/10/2013
 ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ  Ν. ΑΧΑΪΑΣ                                                  ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.    7/2013
ΠΑΜΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ  ΠΑΤΡΩΝ

ΠΡΟΣ : ΠΟΛΙΤΙΚΑ  ΚΟΜΜΑΤΑ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΙΟΥ
               κ.κ  ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ  ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΪΑΣ

ΚΟΙΝ. :  ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΓΟΝΕΩΝ Ν. ΑΧΑΪΑΣ 
               Μ.Μ.Ε


ΘΕΜΑ :   ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ                           
                                                      Ν. ΑΧΑΪΑΣ


Αξιότιμoι   κύριοι ,
             Με τη παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε το σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά το έργο της μεταφοράς των μαθητών στην Αχαΐα.  Και αυτό διότι οι  αρμόδιοι φορείς (Περιφέρεια, Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Εσωτερικών) δεν φρόντισαν έγκαιρα ως όφειλαν αφενός  για τη   κατάρτιση της απαιτούμενης σύμβασης για την τρέχουσα σχολική χρονιά(2013-2014), αφετέρου στην εξόφληση των υποχρεώσεων τους προς τους μεταφορείς, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός μαθητών να μην έχει πρόσβαση στη γνώση και να είμαστε σε αδιέξοδο.                  
  Το γεγονός της υφιστάμενης κατάστασης πέραν των άλλων προβλημάτων έχει οδηγήσει σήμερα πολλά σχολεία του Νομού μας να είναι κλειστά με θέμα το πρόβλημα μεταφοράς τους.
Η Ομοσπονδία μας επανειλημμένα έχει επισημάνει το πρόβλημα, είτε εγγράφως είτε με παραστάσεις στους αρμόδιους φορείς. Όμως διαπιστώνουμε ότι δεν επιδεικνύεται η απαραίτητη σοβαρότητα που απαιτεί ο ρόλος τους και αυτό διότι  πότε δεσμευόμενοι για τα μάτια του κόσμου  ότι θα δοθεί άμεσα λύση   και  πότε αναγνωρίζοντας μεν το πρόβλημα  αλλά  μεταθέτοντας τις ευθύνες σε συναρμόδια υπουργεία .             
      Αντιλαμβάνεστε ότι  για  το κορυφαίο αυτό  κοινωνικό αγαθό, απαιτείται  η  αμέριστη και ουσιαστική  αρωγή  της  Πολιτείας  όπως  άλλωστε απορρέει  από  το  Σύνταγμα  της  χώρας μας.                                                                                                                                               
 Η επίκληση των όποιων διαδικαστικών, νομικών  και  οικονομικών  δυσχερειών  δεν δύναται  να  δικαιολογήσει  την  χρονίζουσα αυτή κατάσταση  της  μεταφοράς  των μαθητών  καθότι  απαξιώνει  το  εκπαιδευτικό έργο, εκθέτει  την Πολιτεία  και  ακυρώνει ουσιαστικά  μια  κορυφαία  Εθνική  πολιτική  προσβάλλοντας  τον  πολιτισμό  μιας σύγχρονης χώρας.

Επειδή η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό  και  η  δυνατότητα  του κάθε μαθητή  να  έχει άμεση  και  δωρεάν  πρόσβαση  στο  σχολείο  είναι  βασική  υποχρέωση  για  μία  Πολιτεία που  σέβεται  τον  εαυτό  της  .  Σας καλούμε να πάρετε  θέση και  να  συμβάλετε ουσιαστικά  ώστε  να  δοθεί  οριστική  λύση  στο  πρόβλημα  που  μας  ταλανίζει.
Παρακαλούμε  για  τις  ενέργειές  σας.



          Η  Πρόεδρος                                                                     Η   Γ. Γραμματέας

Πανίτσα-Παναγιωτοπούλου Δήμητρα                                  Κυπραίου –Συριώτη  Φωτεινή


Ανακοίνωση -Δελτίο Τύπου μετά την Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια για τη μεταφορά των μαθητών 02/10/2013


  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Πατρών Αθηνών στη συμβολή με την οδό Αμερικής πραγματοποίησαν σήμερα (Τετάρτη) στις 12.00 το μεσημέρι,  πάνω από 500 γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, από την Πάτρα, το Αίγιο, τα Καλάβρυτα, την Κ. Αχαία και την Ερυμάνθεια.   
  • Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων  των σχολείων  της Αχαΐας και με την συμμετοχή όλων των Ενώσεων Γονέων, Πάτρας, Αιγίου, Κ. Αχαΐας και Ερυμάνθου καθώς και της τοπικής Α΄ΕΛΜΕ Αχαΐας.
  • Οι εκπρόσωποι των γονέων έθεσαν με αποφασιστικό τρόπο το πρόβλημα από τη μη μεταφορά τους, άνω των 7000  μαθητών στα σχολεία τους, μεταξύ των οποίων και ΑμεΑ και ζήτησαν τη λύση του εδώ και τώρα.
  • Από τη πλευρά του τόσο ο κ. Απ. Κατσιφάρας όσο και ο κ. Γρηγ. Αλεξόπουλος,  αναγνώρισαν το δίκαιο των γονέων και  τη σοβαρότητα του προβλήματος  και τόνισαν ότι πιέζουν και αυτοί προς το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να λυθεί το νομικό ζήτημα που έχει προκύψει για την πληρωμή των μεταφορών του προηγούμενου έτους, με στόχο  να εξωφληθούν εν μέρει οι μεταφορείς ώστε  να προσέλθουν για την πραγματοποίηση των φετινών δρομολογίων.
  • Εξέφρασαν δε τη βεβαιότητα ότι μετά την ασκηθείσα πίεση θα έχουν την άμεση λύση όσον αφορά στα ταξί, για δε τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 4-10-2013   συνάντηση του κ.  Κατσιφάρα με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα.  Συμφωνήθηκε μάλιστα  σ αυτή τη συνάντηση να παρευρεθούν και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων και όλων των Ενώσεων ώστε να καταδειχθεί το μέγεθος  του προβλήματος που υπάρχει στα σχολεία της Αχαΐας.
  • Εξ άλλου τη Δευτέρα θα υπάρξει συνάντηση των εκπροσώπων των γονέων με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αλεξόπουλο,    για επανεξέταση της κατάστασης  ώστε μετά τη συνάντηση οι Ενώσεις Γονέων να καθορίσουν την περαιτέρω  στάση τους και  τις ενέργειές τους.  
       Για το Δ .Σ
       Η πρόεδρος                           Η Γεν. Γραμματέας
     Πανίτσα Δήμητρα                    Συριώτη Φωτεινή


                      

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια για τη μεταφορά των μαθητών 01/10/2013







Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων της Αχαΐας  σε συνεργασία με τις Ενώσεις Συλλόγων Γονέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας  θα πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη 02/10/2013  και ώρα 11 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Περιφερειάρχη  κ. Απ.  Κατσιφάρα , στην οποία θα συμμετέχουν  γονείς και εκπαιδευτικοί,  εκφράζοντας  τη διαμαρτυρία τους για την καθυστέρηση έναρξης  του έργου  της μεταφοράς των μαθητών  στα σχολεία τους.











Δελτίο Τύπου Ιούλιο 2013" Όλοι μαζί πρέπει να προασπίσουμε την ενιαία, δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους "





Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα στην έκδοση της παρακάτω ανακοίνωσης:

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων των σχολείων Ν. Αχαΐας 
εκφράζει την αγανάκτηση της για το έγκλημα που επιτελεί η Κυβέρνηση
στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ,καταργώντας τεχνικές κυρίως ειδικότητες
απολύοντας τους εκπαιδευτικούς και υποχρεώνοντας χιλιάδες μαθητές των συγκεκριμένων ειδικοτήτων να αλλάξουν ειδικότητα με δυνατότητα επιλογής εντελώς διαφορετικών κατευθύνσεων.
Χωρίς προγραμματισμό , χωρίς ένα σύστημα εκπαίδευσης αποδεκτό από την κοινωνία το Υπουργείο Παιδείας εκτελώντας εντολές της Τρόικας και του ΟΟΣΑ προχωράει σε αποσπασματικές αλλαγές με μια ανεξήγητη εκδικητική διάθεση απέναντι στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές ,λες και για την κρίση υπαίτιοι είναι οι εκπαιδευτικοί ,οι σχολικοί φύλακες, οι καθαρίστριες σχολείων που τους απολύει ,οι μαθητές και οι γονείς τους.
Η αντίδραση των γονιών πρέπει να είναι καθολική και δυναμική για να σταματήσουμε τα μέτρα που οδηγούν στη διάλυση της παιδείας και την παράδοσή της στις αδηφάγες ορέξεις επιχειρηματικών κέντρων .
Όλοι μαζί πρέπει να προασπίσουμε την ενιαία, δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.


Ενεργοποίηση- Ενημέρωση Ιστοσελίδας μας.




Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ξεκινώντας την ενημέρωση  της Ιστοσελίδας  της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Ν. Αχαΐας σας γνωστοποιεί:



Στις  εκλογές της  Ομοσπονδίας Ενώσεων  Συλλόγων  Γονέων  Ν. Αχαΐας  που πραγματοποιήθηκαν  στις 19/06/2013 εκλέχθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο η σύνθεση του οποίου έχει ως εξής:


Πρόεδρος                        Παναγιωτοπούλου  Πανίτσα  Δήμητρα  
Αντιπρόεδρος                Λεχουρίτης Αντώνης
Γεν Γραμματέας            Συριώτη  Κυπραίου Φωτεινή      
Ειδικός Γραμματέας    Ρογδάκη Λίλα
Ταμίας                            Κόκκινος Μιχάλης
και μέλη οι                    Κάραλη Πατρούλα , Τσιώση Παρασκευή , Βαβαρούτα Ζωή και
                                        Αγγελόπουλος Δημήτρης



                                                       Για το Δ.Σ

Η   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                           Η  ΓΕΝ . ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
(τηλ. 6979538842)                                                                     (τηλ. 6940616626) 


Παναγιωτοπούλου –Πανίτσα Δήμητρα                          Συριώτη – Κυπραίου  Φωτεινή 

Καλώς ήλθατε...

στον δικτυακό τόπο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων του Νομού Αχαϊας. Ελπίζουμε να βρείτε ενδιαφέροντα τα παρακάτω άρθρα.