Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Πρόταση για δημιουργία διακομματικής διεπιστημονικής Επιτροπής

που θα παρακολουθεί το έργο και θα προτείνει παρεμβάσεις

Πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί και να περπατήσει μια τέτοια αλλαγή ή οποιαδήποτε άλλη, στο εκπαιδευτικό μας σύστημα;

Ποια εκτιμάται ότι πρέπει να είναι η θέση και η στάση των κομμάτων και των φορέων που εμπλέκονται;

Γιατί μέχρι τώρα, καμία προσπάθεια μεταρρύθμισης στην παιδεία δεν ευδοκίμησε;

Κάποιες από τις παρακάτω απόψεις κατατέθηκαν από εισηγητές, σε διημερίδα παιδείας στην Πάτρα (και σε ημερίδα παιδείας στην Άμφισσα) όπου είχαν κληθεί πρώην υπουργοί παιδείας και τους ζητήσαμε να καταθέσουν το απόσταγμα της εμπειρίας τους. Τις απόψεις αυτές ενστερνίζομαι και εγώ. Τις παραθέτω:

Α. Η μεταρρύθμιση στη παιδεία απαιτεί ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας, οι κυβερνήσεις έχουν ορίζοντα το πολύ τέσσερα χρόνια.

Β. Η μεταρρύθμιση στη παιδεία, απαιτεί πολιτική βούληση, ανεξάρτητα από συνέπειες που αφορούν κομματικά οφέλη και χρήματα, χρήματα όμως στην εποχή αυτή δεν υπάρχουν.

Γ. Η μεταρρύθμιση στη παιδεία, απαιτεί διακομματική συναίνεση, είναι προϋπόθεση η όποια κυβέρνηση, θελήσει να κάνει σοβαρή μεταρρύθμιση, προϋπόθεση είναι να έχει ή να αποκτήσει αξιοπιστία, ώστε αφού καταθέσει τις προτάσεις της, σοβαρές προτάσεις, να καταφύγει σε ειλικρινή διάλογο, διακομματικό με όλους τους φορείς , με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία σε βασικούς άξονες. Κατόπιν να οριστεί διακομματική, διεπιστημονική επιτροπή η οποία θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης της μεταρρύθμισης και να παρεμβαίνει με διορθωτικές κινήσεις, με ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας.

Δ. Είναι απαραίτητο τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι φορείς, να μην κάνουν αντιπολίτευση στα μέτρα, αλλά στην εφαρμογή τους. Να κρίνουν δηλαδή την κυβέρνηση από το αποτέλεσμα και όχι για την ίδια τη μεταρρύθμιση. 

Αν θέλουμε ως χώρα να έχουμε μέλλον, δεν έχουμε πια καμία άλλη επιλογή παρά να καταφύγουμε στην παιδεία και φυσικά την Εκπαίδευση.

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν:

"Παιδεία ευτυχούσι μεν κόσμος ατυχούσι δε καταφύγειον",

Το παραπάνω, φαίνεται ότι ο Ομπάμα το γνωρίζει πολύ καλά και το έχει θέσει, από ότι λέει, σε προτεραιότητα. 

Με εκτίμηση

Παπαλεξίου Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήλθατε...

στον δικτυακό τόπο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων του Νομού Αχαϊας. Ελπίζουμε να βρείτε ενδιαφέροντα τα παρακάτω άρθρα.