Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Στις καταλήψεις Σχολείων λέμε ΟΧΙ !

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες που ζούμε με την οικονομική δυσπραγία να διαμορφώνει συνθήκες κοινωνικής εγκατάλειψης, εξαθλίωσης και ακύρωσης βασικών αξιών, ας μην επιτρέψουμε στον παραλογισμό να γίνει η κυρίαρχη σκέψη της κοινωνίας μας.

Εμφανίζεται και φέτος η ενδημική νόσος των καταλήψεων σχολείων. Πρόκειται για ένα απαράδεκτο και αντιπαιδαγωγικό φαινόμενο.

Είναι καλά γνωστό ότι οι καταλήψεις των σχολείων δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα, αλλά αντιθέτως πρόσθεσαν προβλήματα στο σχολείο και στην παιδεία γενικότερα. Και είναι παράδοξο αλλά και περίεργο, γιατί κάποιοι επιμένουν σ’ αυτή την τακτική, που δεν οδηγεί πουθενά και δημιουργεί αδιέξοδα στους μαθητές και στις οικογένειές τους.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Ν. Αχαΐας κάνει έκκληση σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, δηλ, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους διευθυντές των σχολείων, τη διοίκηση της Εκπαίδευσης και τους γονείς:

  • Να κρατήσουν άσβεστες τις αξίες του διαλόγου, του σεβασμού των απόψεων, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Αξίες που αντικατοπτρίζονται σε ένα ανοιχτό σχολείο.
  • Να μην επιτρέψουν την πόλωση, την τρομοκρατία, τη διχόνοια και το κλειστό σχολείο.
  • Να μην νομιμοποιήσουν με κανένα τρόπο το παράνομο φαινόμενο των καταλήψεων.
  • Να συμμετέχουν και να συνεισφέρουν σε έναν γόνιμο διάλογο, με στόχο την επίλυση των υπαρκτών, σημαντικών και έντονων πολλές φορές, προβλημάτων.

Προτείνουμε, στα υπό κατάληψη σχολεία και με ευθύνη των Διευθυντών, όπως και ο νόμος ορίζει, να συγκαλείται το Σχολικό Συμβούλιο, που απαρτίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τον Διευθυντή, τους εκπροσώπους της μαθητικής κοινότητας, τον Σχολικό Σύμβουλο και τον εκπρόσωπο του Δήμου, το απόγευμα ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και οι γονείς. Να συζητούν και να βρίσκουν από κοινού τον πιο πρόσφορο, τον πιο εποικοδομητικό, και πιο συμφέροντα τρόπο που θα διεκδικήσουν τις λύσεις των προβλημάτων που αφορούν τη Σχολική Μονάδα.
 

  • Ας μην αφήσουμε την τύχη του σχολείου στο χαβαλέ.
  • Έχουμε όλοι μας την ευθύνη να προστατεύσουμε τα σχολεία μας και την δημόσια περιουσία τους.
  • Δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών. Άλλοι μας θέλουν κακομοίρηδες.
  • Εμείς θα γράψουμε την μοίρα μας, δεν θα την αφήσουμε σε χέρια τρίτων.
  • Όλα μπορεί να τα χάσουμε, την Παιδεία μας όμως δεν θα την προδώσουμε.
  • Όχι εκπτώσεις στην Παιδεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήλθατε...

στον δικτυακό τόπο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων του Νομού Αχαϊας. Ελπίζουμε να βρείτε ενδιαφέροντα τα παρακάτω άρθρα.