Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012

Απάντηση σε καταγγελία της ΕΛΜΕ Αχαΐας και της Επιτροπής Εκπαιδευτικών Αχαΐας του ΠΑΜΕ


Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων
Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αχαΐας

Πάτρα:  05/10/2012
 
Ο Σύλλογος των Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης  και Κατάρτισης Αχαΐας σε στενή συνεργασία με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης της περιοχής μας, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επαρκή και κατάλληλη στελέχωση, καθώς και για την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου, ώστε τα 93 παιδιά με αναπηρίες ποικίλης φύσεως και βαρύτητας που φοιτούν στο μοναδικό Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. της περιοχής, καλύπτοντας και την περιοχή του Αιγίου, να έχουν την εκπαίδευση που δικαιούνται και υποχρεούται να τους προσφέριει η πολιτεία.
 
Οι δυσκολίες και τα προβλήματα των εκπαιδευτικών, του ειδικού βοηθητικού προσωπικού και κυρίως των παιδιών που φοιτούν και των οικογενειών τους είναι τεράστια και πολλές φορές δυσεπίλυτα παρ΄ όλες τις καλές προθέσεις όλων των εμπλεκομένων.  Η στελέχωση του σχολείου είναι ελλιπής, τόσο από πλευράς κατάλληλης ειδικής εκπαίδευσης του προσωπικού, όσο και από πλευράς αριθμού εκπαιδευτικών που αντιστοιχούν για τον τεράστιο αριθμό μαθητών με αναπηρία για τα δεδομένα ειδικού σχολείου (μέγιστος αριθμός 50 παιδιά και φοιτούν 93 !).   Οι πιέσεις μας προς την Β’ βάθμια εκπαίδευση, κυρίως προς τη Διευθύντρια  κ. Πιερρή και προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Παναγιωτόπουλο είναι συνεχείς και επίμονες για να στείλουν στο σχολείο τον προβλεπόμενο αριθμό του ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού για την στοιχειωδώς εύρυθμη λειτουργία του.  Δυστυχώς όμως υπάρχει πολύ περιορισμένος αριθμός προσωπικού, λόγω των γνωστών απαράδεκτων περικοπών ακόμα και στην εκπαίδευση και μάλιστα και στην ειδική εκπαίδευση. Έτσι, η πλήρωση των κενών θέσεων γίνεται σταδιακά και σε κάθε ευκαιρία που υπάρχει διαθέσιμο ειδικό εκπαιδευτικό ή βοηθητικό προσωπικό διορίζεται ή αποσπάται στο σχολείο μας, με τις υφιστάμενες απαράδεκτες χρονοβόρες και αντιπαιδαγωγικές διαδικασίες.
 
Προ ημερών αποσπάστηκε για το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης μία φυσιοθεραπεύτρια και εκπαιδευτικός που είναι πολύτιμη για τα παιδιά με κινητικά προβλήματα, επικουρώντας και στο διδακτικό έργο. Με έκπληξη και απορία αρχικά, που στη συνέχεια μεταβλήθηκε σε οργή και αγανάκτηση διαβάσαμε Καταγγελίες για την εν λόγω απόσπαση από την ΕΛΜΕ Αχαΐας, καθώς και από την Επιτροπή Εκπαιδευτικών Αχαΐας του ΠΑΜΕ  που εξαπέλυαν βαρύτατες κατηγορίες κατά του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης για παράνομη και ρουσφετολογική «διάθεση» εκπαιδευτικού από την περιφέρεια σε ειδικό σχολείο, χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση από το ΠΥΣΔΕ.  Μετά από επικοινωνία που είχαμε τόσο με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, όσο και με την Διεύθυνση Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης μας διαβεβαίωσαν ότι σε καμία περίπτωση δεν απαιτείται απόφαση του ΠΥΣΔΕ για μετακίνηση και διάθεση εκπαιδευτικού που ήρθε με απόσπαση από άλλο ΠΥΣΔΕ στην περιφέρεια και επίσης δεν αδικεί και δεν παίρνει τη θέση κανενός άλλου που επιθυμεί να αποσπαστεί στο ειδικό σχολείο.
 
Βασιζόμενοι στα παραπάνω θεωρούμε απαράδεκτη και ηθικά κατακριτέα την εν λόγω καταγγελία και τη δημιουργία «κλίματος» και εντυπώσεων τόσο από την ΕΛΜΕ Αχαΐας, όσο και από την Επιτροπή Εκπαιδευτικών Αχαΐας του ΠΑΜΕ.  Τους καλούμε να αφήσουν κατά μέρος την κοινωνικά επιζήμια συντεχνιακή συνδικαλιστική τακτική της δήθεν αποκάλυψης σκανδάλων και αδικιών εκεί που δεν υπάρχουν και να εθελοτυφλούν σε πραγματικά σκάνδαλα και πραγματικές παρατυπίες και «παρανομίες» που συγκαλύπτονται με «νομιμοφανείς» μεθοδεύσεις και κουκουλώματα όταν αυτό «βολεύει» ημετέρους.
 
Στο χώρο της εκπαίδευσης και πόσο μάλλον της  ειδικής εκπαίδευσης θεωρούμε εγκληματικό και ανήθικο από εκπαιδευτικούς που εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας, να προτάσσουν τον κακώς νοούμενο συντεχνιακό συνδικαλισμό, από το πραγματικό συμφέρον των μαθητών.
 
Ακόμη και αν δεχτούμε ως «παράτυπη» τη διαδικασία της συγκεκριμένης τοποθέτησης, ποιος πολίτης ποιάς χώρας θα στεκόταν στο τυπικό της υπόθεσης και θα παρέβλεπε την ουσία, θεωρώντας πιο χρήσιμη μια φυσιοθεραπεύτρια σ’ ένα γραφείο της Περιφέρειας Εκπαίδευσης από την προσφορά της σε ένα ειδικό σχολείο;  Αυτό μόνο τα μυαλά πωρωμένων συνδικαλοπατέρων  που δεν δίνουν δεκάρα και το κοινό καλό, για το σωστό και το ηθικό προσπαθούν να το παρουσιάσουν σαν παράνομο και επιλήψιμο. Το να κάνεις το καλό και να βρίσκεις τον μπελά σου είναι ύβρις τόσο κατά των παιδιών με αναπηρία, όσο και κατά της ηθικής (όση μας απόμεινε).
 
Εάν πράγματι ενδιαφέρεται και νοιάζεται για τους συναδέλφους τους η ΕΛΜΕ Αχαΐας, γιατί για τους μαθητές και την αναβάθμιση της εκπαίδευσής τους όπως φαίνεται δεν πολυνοιάζεται μιάς και γι’αυτό φροντίζουν τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα, ας αναζητήσει στους κόλπους της πραγματικά σκάνδαλα τοποθετήσεων και αποσπάσεων, που πραγματικά αδικούν άλλους συναδέλφους τους.  Ας αγωνιστεί, κι εμείς μαζί της, να περιοριστεί στο ελάχιστο η ετεροαπασχόλιση των χιλιάδων εκπαιδευτικών με αποσπάσεις σε θέσεις άσχετες με το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό τους έργο, τη στιγμή που υπάρχουν ένα σωρό ελλείψεις «μάχιμων» εκπαιδευτικών στα σχολεία και μάλιστα στην ειδική εκπαίδευση.  Αντίθετα αντιδρά λυσσαλέα στις προσπάθειες για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των εκπαιδευτικών (αυτών δηλαδή που αξιολογούν καθημερινά τα παιδιά μας) και με ισοπεδωτικό τρόπο ευνοεί σκανδαλωδώς τους ανεπαρκείς στα διδακτικά τους καθήκοντα εκπαιδευτικούς, αρκεί να συνασπίζονται συνδικαλιστικά μαζί τους, εις βάρος των αρίστων που δεν χρησιμοποιούν ανάλογες τακτικές.   Δυστυχώς όμως τα κακώς  κείμενα τα συγκαλύπτει με ένοχη σιωπή και δρώντας εντελώς συντεχνιακά σκαρφίζεται χίλιους  δυό τρόπους και τεχνάσματα για να τα νομιμοποιήσει προκειμένου να βολεύονται κάποιοι ημέτεροι.
 
Στην προκειμένη δε περίπτωση «διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο» αγνοώντας κάθε παιδαγωγική, ηθική, ή ακόμα και ανθρωπιστική πλευρά, που ποτέ δεν το περιμέναμε από την συνδικαλιστική ηγεσία των εκπαιδευτικών της περιοχής μας.  Αντίθετα περιμένουμε τη βοήθειά τους να εξασφαλίσουμε και για τα  πλέον ευπαθή παιδιά, τα παιδιά με αναπηρία, μια αξιοπρεπή εκπαίδευση. Αυτή που δικαιούνται και που έχει την υποχρέωση να τους παρέχει μια ευνομούμενη και πολιτισμένη πολιτεία.  Μόνο που την πολιτεία την απαρτίζουμε εμείς. Οι πολίτες της, που έχουμε διαπαιδαγωγηθεί από πραγματικούς δασκάλους  με όλη τη σημασία της λέξης και μάλλον έχουμε ξεχάσει αυτά που μας μάθανε.

Για το Δ.Σ.
 
 Ο πρόεδρος                                      Ο Γραμματέας        
  Περικλής  Ρογκάλας                              Θωμάς    Γκορίλας             
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήλθατε...

στον δικτυακό τόπο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων του Νομού Αχαϊας. Ελπίζουμε να βρείτε ενδιαφέροντα τα παρακάτω άρθρα.